Psikolojik Farkındalık
Güçlü ilişkiler mutlu çiftler
İlişkilerini güçlü tutan çiftler; yakınlıklarını ve arkadaşlıklarını ilişkideki romantizme yansıtabilen, çatışmalarını iyi yönetebilen ve aynı zamanda ortak bir anlam yaratabilen bu sayede yaşamlarını keyifle sürdürebilen çiftlerdir.Bu çiftler; eleştiri, aşağılama, savunma ve duvar örme gibi, ilişkileri yıkıma götüren pek çok davranıştan uzak durabilirler.Birbirlerinin hayallerini gerçekleştirmek için destek olup gerçekleştiremedikleri hayalleri için geleceğe dair birbirlerine umut verici olmaya devam ederler. Özetle; aralarındaki olumlu ve olumsuz paylaşımları dengede tutabilirler.
Güçlü ilişkileri olan mutlu çiftlerin yaşamlarında şu değerler önemlidir:
“Partnerimi İyi Tanıyorum”
Evet ilişkinizde partnerinizi gerçekten tanıyor musunuz yoksa onu tanıdığınızı mı düşünüyorsunuz? Onun iç dünyasını olduğu haliyle tanıyabilmeniz ve ilişkinizi güçlendirebilmeniz için size birkaç ip ucu verelim:
- En yakın arkadaşları ve iş arkadaşları kimler?
- Güvendiği kişiler ve düşman olarak algıladığı kişiler kim?
- En sevdiği kitaplar, filmler, gitmekten hoşlandığı restoranlar hangileri?
- Nerelere seyahat etmek ister?
- Geleceğe dair ve bugünkü endişeleri, korkuları, beklentileri neler?
- Geçmişinde utanç duyduğu anlar, pişmanlıkları ve mutlu olduğu anıları neler?
Birçok çift bu soruların cevaplarını ya bilmediği için yada bildiklerini sandıkları cevaplar güncelliğini yitirdiği için ilişkisinde mutlu olamaz.
“İlgi ve Beğeniyi Paylaşmak”
Çiftlerin sevgi, hayranlık, saygı ve ilgilerini birbirine dillendirmeleri ilişkideki temel ihtiyacımız olan “sevildiğini hissetme” duygusunu besler.Ancak toplumsal öğretilerin de etkisiyle yetiştirildiğimiz ortam ve kültürde sevgiyi dillendirmek tehlike olarak yorumlanabilir. Yani bize sevgiyi ifade etmenin; şımartılmak, gurursuz davranmak, yada güçsüzlük olduğu öğretilmişse ilişkideki temel ihyacımız ya karşılanamaz yada biz karşı tarafın ihtiyacını karşılayamayız. Bu kültürün hakim olduğu ilişkilerde çiftler kendilerini yalnız, önemsenmeyen, etkisiz ve sevilmeyen olarak hissedebilirler. Karşılıklı takdir, dokunma ve ilgiyi paylaşma sağlandığında romantik ilişkiler güçlenmektedir.
“Birbirine Yönelmek”
Partnerinizi en yakın arkadaşınız gibi düşünebiliyor musunuz?Yani güçlü ilişkilerde birbirine yönelen bir bağ vardır. Onunla konuşmak, onu dinlemek, onu izlemek, günlük yaşamının her anında onunla olmasanız da onu anlayabildiğinizi hissettirmek gibi.Bu tıpkı en yakın arkadaşınızla bazen dertleşmek bazen kahkahalarla gülmek, onunlayken eğlenmek gibidir.Birbirine yönelen çiftler tartışmak yerine keyifli zaman geçirirler.Anlaşmazlık anlarında biri frene bastığında diğeri bunu hemen fark eder ve sorun yaratan durumun uzamasına izin vermezler.
“Biz Takım Olarak İyiyiz”
İlişkideki rol dağılımının eşitlenmeye çalışıldığı, duygusal-cinsel beklentilerin konuşulup anlaşılabildiği, ortak değerlerin var olduğu, bireysel özgürlük alanları olan çiftler güçlü bir takım gibidir.Eğer ilişki iki kişilik bir takım işiyse partnerimizi artılarıyla kabul ettiğimiz gibi eksileriyle de kabul ederiz.O da bizi tabi.Burada kabullenmekte zorlandığımız ve ilişkinin başından beri var olan eksiler için şunu düşünebiliriz:
“Onun hoşuma gitmeyen tarafları hep var mıydı, yoksa yakın zamanda mı ortaya çıktı? O hep böyleyse ve şimdi kabullenmek istemiyorsam değişen şey benim ihtiyaçlarım mı?”
İlişkimizde “ben”leri koruyarak “biz” olabiliyorsak güçlü ve mutlu bir takımız demektir.
Keyifli ilişkiler dilerim.