Psikolojik Farkındalık
Pozitif disiplin ve mutlu çocuklar
Çocuk eğitiminde, anne baba davranışlarının çocuğun üzerindeki olumlu yada olumsuz etkisi bilinen bir gerçektir. Anne baba tutumları çocuğun başta kişilik gelişimi olmak üzere duygusal ve bilişsel gelişimini de etkilemektedir.
Birçok ebeveyn çocuğunun sağlıklı bir gelişim kazanması için “disiplin” altında yetişmesi gerektiğine inanıyor. Gerçekten de sağlıklı bir çocuk eğitimi söz konusu olduğunda eğitim zincirinin en önemli halkası olarak disiplin ön plana çıkıyor. Disiplin yöntemleri, olumlu yada olumsuz davranışa neden olduğu için çocuğun gelişiminde önemli rol oynuyor.
Çocuğun pozitif yönde bir gelişim kazanabilmesinin yolu da, anne babanın “pozitif disiplin” uygulamasından geçiyor.
“POZİTİF DİSİPLİN” NEDİR?
Çocuğunuzu bir birey olarak kabul edip, ona değerli bir kişi olduğunu hissettirebilmeniz, pozitif disiplinin temel prensibidir. Ancak bu” çocuğun her isteği yapılmalı” anlamını taşımaz. Anne babalar sağlıklı bir disiplin yöntemi oluştururken çocuğuna “sınır koyması” gerektiğini her zaman hatırlamalıdır.
Çocuğunuza sabırlı, destekleyici, ve pozitif şekilde yaklaşmanız hem çocuğun özgüven kazanmasına sebep olacak hem de gelecekteki başarısını olumlu yönde etkileyecektir.
“POZİTİF DİSİPLİN YÖNTEMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER”
Çocuğu olumsuz yönde eleştirmek, bağırmak, korkutmak, rencide etmek, cezalandırmak, istemediği herhangi bir davranışa zorlamak, çocuğu tehdit etmek çocuk eğitiminde yapılan en büyük yanlışlardır.
Birçok anne baba çocuğuna disiplin uygularken kendi çocukluk deneyimlerinden faydalanmaya çalışır. Geçmişte yaşanan deneyimler olumsuzsa çocuğa uygulamak doğru bir disiplin şekli değildir.
Çocuğunuz, sizin sadece ona karşı davranışlarınızı değil; çevrenize karşı davranışlarınızı da model alır. Çocuğunuz herhangi bir davranışı kazanırken sizin söylemlerinizden çok siz de gözlemlediklerini uygulayacaktır. Bu sebeple çocuğunuza söylediklerinizle davranışlarınızın tutarlı olması önemlidir.
Çocuğunuza esnek davranıp, hoşgörüyle karşılamanız, yaptığı hatalı bir davranışı düzeltmesine imkan sağlamanız çocuğunuzda sevgi, güven ve kabullenme duygusunun oluşmasını sağlar. Anne babanın çocuğuyla güçlü bir bağının olması çocuğun ruhsal gelişimi için çok önemlidir.
Ebeveynlerin çocuklarıyla alay etmeleri, korkutmaları, fiziksel ceza vermeleri çocukların endişe düzeylerini arttırır, olumsuz davranışlara hatta psikolojik acıdan kaçınma girişimiyle çocuğu intihar eylemine bile götürebilir.
Olumsuz ebeveyn tutumuna sahip olan çocuklar, okulda ciddi disiplin problemleriyle karşılaşabilir. Davranışsal uyumsuzlukları, isteksizlikleri ve bilişsel yetersizlikleri akademik başarını olumsuz yönde etkiler. Çocuğun başarısızlık hissi yaşamının her alanına yayılmaya başlar ve gelecekte mutsuz bir birey olmasına sebep olur.
Pozitif disiplin yöntemlerini kullanmamak hem ebeveynde hem çocuklarda öfke, kırgınlık, kaygı gibi negatif duyguların açığa çıkmasına sebep olur. Bu sebeple çocuğunuzla kurduğunuz ilişkide pozitif disiplin yöntemlerini uygulamanız aranızdaki güven ilişkisini güçlendirecektir.