Psikolojik Farkındalık
Tükenmişlik sendromu nedir?
Tükenmişlik sendromu yaşayan bireylerin temel özelliği; kendilerini aşırı yorgun hissetmeleri ve sürekli enerji kaybı yaşadıklarını ifade etmeleridir.Ortada bir sebep olmaksızın kişi kendisini sürekli huzursuz ve mutsuz hisseder.
Tükenmişlik sendromu, oldukça sık rastlanan ve genellikle çalışan kişilerde yaygın görülen bir durumdur.Bu durum yavaş yavaş ortaya çıkar ve ruhsal durumumuzu olumsuz bir şekilde etkiler.Özellikle iş, aile ve sosyal yaşantımızdaki işlevselliğimizi engeller.
Tükenmişlik sendromu basit bir yorgunluk değildir.Uyuyarak yada ortamdan uzaklaşıp dinlenerek kısa sürede geçmez.Normal düzeydeki bir yorgunluk hissi uyuyarak yada ortamdan uzaklaşıp dinlenerek geçerken bu durumda kişi kendisini uyuyamayacak kadar huzursuz ve yorgun hissedebilir.
TÜKENMİŞLİK SENDROMUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?
*Tükenmişlik sendromu yaşayan bireylerin kendileri hakkındaki düşünce ve duyguları hep olumsuz yöndedir.
* Kendilerini aşırı şekilde huzursuz, mutsuz ve umutsuz hissederler.
*Depresif ve öfkeli tavırları dikkat çekicidir.
*Tükenmişlik sendromu yaşayan bir kişinin dikkat ve algı problemleri vardır.
*Fiziksel olarak enerji kaybı yaşar ve değişimlere uyum gösteremez.
*İş, aile ve sosyal ilişkileri bozulur.
*Aynı çalışma temposunda çalışmaya devam etseler dahi kendilerini daha fazla stres ve baskı altında hissedip bu tempoya uyum göstermekte güçlük çektiklerini belirtirler.
TÜKENMİŞLİK SENDROMU KİMLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜR?
Özellikle hizmet sektöründe çalışanlarda daha yaygın bir şekilde görülmektedir. Zamanla yarışan ve dikkat gerektiren işlerde çalışanlarda, yönetici kademesindeki kişilerde, yaşamsal önemi olan kararlar alan kişilerde, acil servis çalışanlarında daha yaygın bir şekilde görülmektedir.