Psikolojik Farkındalık

Ertelemenin çözümü öz disiplini sağlamak

tarihinde

yayınlandı

  Günlük yaşantımızda birçoğumuz işlerimizi erteleriz.Sabahları uyandığımızda alarmı ertelemek, sağlıklı beslenme planımızı sonraki güne ertelemek, spora gitmeyi ertelemek, ödevleri ertelemek, projeye başlamayı ertelemek, psikoterapiye başlamayı ertelemek gibi..

Yakın zamandaki ödülleri tercih ettiğimiz için erteleriz

  Erteleme davranışına bizi iten karar; yakın zamandaki ödülleri, uzak gelecekteki ödüle tercih etmemizdir.Yani hızlı ve çabuk elde etme isteği..

   Keyif, başarı, maddi getiri, eğlence, sağlık kendini gerçekleştirme hissi gibi hedeflere ulaştığımızda ödüllenmiş oluruz.Bu ödüllerden kısa sürede ulaşılabilir olanları sağlayan davranışlar; film izlemek, yemek yemek, oyun oynamak, sigara-alkol içmek, arkadaşlarla vakit geçirmek gibi ulaşmakta zorluk yaşamayacağımız aktivitelerken; uzun süreli olanları sağlayan davranışlar ise; maddi birikim yapmak, sağlıklı beslenerek kilo vermek-korumak, spor yaparak iyi bir fiziksel görünüm kazanmak, ruhsal anlamda başa çıkamadığımız durumları psikoterapiyle iyileştirebilmek gibi örneklendirebiliriz.

Mantıksız bulmamıza rağmen erteleriz

   Filmi izledikten sonra projemize başlayabiliriz, spor yaptıktan sonra işe gidebiliriz, sosyal medyada dolaştıktan sonra ödevlerimize başlayabiliriz…Ancak sürekli erteleyen biriyseniz işinize başlamadan önce yaptığınız aktivitelerin süresi uzayıp gider..Gün boyunca kitap okuyup, müzik dinlerseniz, sosyal medyada oyalanırsanız yapmanız gereken işleri asla başlatıp bitiremezsiniz.

   Yapmamız gereken işlerin son günü, saati yaklaşıyorken aşırı huzursuzluk ve suçluluk hissedip bir yandan da ertelemeye devam ediyor olabiliriz.Bu erteleme davranışını birçok kez deneyimlediğimiz ve mantıksız bulduğumuz halde sürdürmeye devam ederiz.

Erteleme varsa öz disiplin eksik demektir

  Yaşantımızda genel anlamda öz disipline sahipsek sorumluluklarımızı yerine getirirken ertelemeye daha az eğilim gösteririz.Yeterince öz disiplin geliştirmediysek birçok şeyi ertelemekten kendimizi alıkoyamayız.Bu bizim içimizdeki ilkel kalan tarafımızla ilgili bir durum..

  İşlerin bitmesi için planlanan süre azaldığında içimizdeki bu ilkel taraf panik halinde üretken tarafımızla işbaşına geçmeye çalışıyor.Belki yorgun ve uykusuz belki de hedeften çok uzakta da olsa işleri tamamlamaya çalışıyoruz.

Öz disiplini geliştirmek

  Öz disiplini geliştirmek için biraz çaba harcayıp egzersiz yaparsak öz disiplini sürdürmek kolaylaşacaktır.Bunun için ilk adım kendimizi planımıza sadık tutmamız.Kolay olmasa da imkansız değil.Küçük planlarla başlamak ve bir süre uygulanabilir olduğunu kendimize kanıtlamamız gerekiyor.

Öz disiplini geliştirmeye çalışırken dikkat etmemiz gereken; mükemmeliyetçi tarafımız devredeyse bu da erteleme davranışımızı besler.İşleri eksiksiz ve mükemmel yapma çabanız zihninizi yorar ve sürekli ertelersiniz.Mükemmel bir iş çıkarma isteği bir süre sonra sizi isteksizleştirir, duruma yönelik kaçınma yaşamaya başlarsınız.

Ertelemeyi azaltmanın yolları

  • İşleri parçalara bölmeli ve en kısa sürede tamamlanabileceklerden başlamalısınız,
  • İşlere başlarken zaman yönetimini sağlamak için alarm-kronometre kullanabilirsiniz,
  • Yapılan işlerin sonucundan değil sürecinden zevk almaya çalışmalısınız,
  • Zihninizi şimdiki anda tutmaya çalışmalı nefes ve gevşeme egzersizleri yapmalısınız,
  • Planlanan sürenin dışına çıktığınızda “ya hep, ya hiç”tarzı düşünmeyi bir kenara bırakıp arada aksiliklerle karşılaşabileceğinizi kendinize hatırlatmalısınız,
  • Öz disiplini sağlamak için; hergün günlük işlerin yazılı olduğu yeni bir ulaşılabilir hedef listesi oluşturmalısınız.
  • Tamamladığınız işler için kendinizle olumlu içsel söylemlerde bulunmalı ve kendinizi takdir etmelisiniz,
  • Eğer ertelemeler çok yoğunsa bu durum duygudurum bozukluklarının(depresyon vb) habercisi de olabilir.Psikolojik destek almalısınız.

Copyright © 2019 Eskişehir Objektif, powered by WordPress. made by BMCW