Sağlık

Erkeklerin bilinmeyenlerle dolu korkulu rüyası Penis Eğriliği-Peyronie Hastalığı

tarihinde

yayınlandı

Ereksiyon halindeki penisin tam düzgün olmaması, az veya çok eğri olması normal bir durumdur. 20 dereceye kadar eğri penis her erkekte görülebilir, cinsel ilişkiyi zorlaştırmadığından tedavi edilmesine gerek yoktur. Fakat bu eğrilik cinsel ilişkiye girmeye engel oluyor, karşı tarafta ilişki sırasında ağrıya neden oluyor ve cinsel ilişkiden tatmin alınmamasına neden oluyorsa bu durum olası Peyronie Hastalığı açısından bir ürolog tarafından değerlendirilmelidir.

Penisin üzerinde plak şeklinde bağ dokusu oluşması ereksiyon sırasında penisin farklı bir yöne (sağa-sola-aşağıya) doğru eğilmesine neden olur. Bu plağın neden oluştuğu tam olarak bilinmemekle beraber Şeker hastalığı (Diyabetes mellitus), hipertansiyon, lipid anomalileri, kalp hastalığı (iskemik kardiyopati), sertleşme sorunu (erektil disfonksiyon), sigara, aşırı alkol tüketimi, bazı genetik hastalıklar (Dupuytren kontraktürü, Lederhause hastalığı) ve geçirilmiş prostat cerrahisi gibi sebepler penis eğriliğinin erkeklerde daha sık görülmesine yol açan risk faktörleridir. Genelde 50’li yaşlardan sonra görülmeye başlanır.

Hastalar genellikle;   

  • Penis ağrısı                                
  • Penis eğriliği                              
  • Peniste ele gelen sertlik
  • Sertleşme bozukluğu şikayeti ile ürologa başvururlar.

Penisteki eğrilik bir anda oluşmaz.Zaman içinde eğrilik oluşur ve süre ilerledikçe eğrinin şiddeti artar. Hastalığın 2 adet dönemi mevcuttur. İlk dönemde (akut  dönem) eğrilik oluşmaya, ele peniste sertlikler gelmeye başlar ve sertleşme sırasında ağrı olur. Bu dönemde hastaya uygulanabilecek bir tedavi yoktur ve hastaya beklemesi önerilir. Bu dönemden sonra kronik dönemde eğrilik ve ele gelen sert kitle iyice belirginleşir ve sertleşme sırasında oluşan ağrı ortadan kalkar. Bu dönem hasta için tedavi uygulanabilecek dönemdir.

Penisteki eğriliğe artık sertleşme sırasında ağrı oluşmuyor ama hasta ilişkiye girebiliyor ve eşi açısından da bu durum sıkıntı yaratmıyorsa hastaya herhangi bir tedavi önerisinde bulunulmaz. Fakat hasta eğrilikten dolayı ilişkiye giremiyor ve/veya ilişkiye girse bile eşi ilişkiden zevk alamıyorsa hastaya çeşitli tedaviler önerilebilmektedir. Cerrahi tedavi dışında hala net olarak önerilen bir yöntem olmamakla beraber sertliğin içine ilaç verilmesi, şok dalga tedavileri hastalara uygulanmaktadır. Cerrahi tedavi için farklı yöntemlerde mevcut olup penis boyunda kısalma, sertleşme bozuklukları ameliyattan sonraki dönemde ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca ameliyattan sonraki dönemde penisin farklı bölgesinde sertlik oluşup peniste eğrilik meydana gelebileceği de mutlaka akılda tutulmalıdır.

Copyright © 2019 Eskişehir Objektif, powered by WordPress. made by BMCW