Bizimle iletişime geçin

Sağlık

Sertleşme Sorunu ve Güncel Tedavi Yöntemleri

Doç. Dr. Coşkun Kaya

tarihinde

yayınlandı

Cinsel işlevde zaman zaman bozulma görülebilir. Bu durum sadece cinsel hayatı etkilemekle kalmayıp aynı zamanda kişinin sosyal ve iş hayatına da yansır. Erkeklerde cinsel sorunlar daha çok genellikle sertleşmenin gerçekleşmemesinden kaynaklı ortaya çıkar. Cinsel birliktelikten tatmin edici sonuçların alınabilmesi için iktidarsızlık-sertleşme sorunu-erektil disfonksiyon yaşanmaması gerekir. Aksi halde bu durum sadece erkekte değil kadında da olumsuz etkiler bırakır. Sertleşme, penisdeki kan akışının normalin üzerine çıkması ile ortaya çıkan bir durumken sertleşme sıkıntısı yaşayan erkeklerde kan akışı penisi harekete geçirmemektedir.

Sertleşme problemi görülmekte olan erkeklerin bir kısmında tam bir ereksiyon ortaya çıkmazken bazılarında ise hiçbir şekilde sertleşme gözlenmeyebilir. Bu durum bazen hiçbir sorun olmadan da ortaya çıkabilir. Zaman zaman her erkeğin yaşadığı sertleşme sorunu genellikle stresli bir yaşantı nedeni ile ortaya çıkar. Fakat bu durumun altında yatan önemli problemler olabileceği de gözden kaçırılmamalıdır. Özellikle radyasyon alarak ciddi bir tedavi geçirmiş olan erkeklerde sertleşme sorunu ile karşılaşmak mümkün olurken şeker hastalığı olanlarda da sertleşme problemi görülebilir. Başka bir neden ise penis bölgesinde bulunan sinirlerin hasar görmesidir. Özellikle pelvik bölgesinde gerçekleşmiş bir ameliyat kaslara zarar verebilir. Bu da ortaya sertleşme sorununu çıkarıyor. Nörolojik hastalıklar ya da testosteron seviyesinin de normalin altında olması sebepler arasında sayılabilir. Bunun yanı sıra yaşın ilerlemesi de sorunu ortaya çıkaran faktörlerin başında geliyor. Kan akışının peniste hızlanır ve buna bağlı olarak da peniste sertleşme ortaya çıkar. Fakat kan akışının istenen düzeyde olmaması kalp rahatsızlıklarının da belirtisi olabilir. Sokdalgatedavisi.com adresinden konu ile ilgili daha detaylı bilgi alınabilir.

Özellikle ileri yaşlardaki birçok erkeğin korkulu kabusu haline dönüşen sertleşme sorununun tanısı için en doğru tedaviyi alabilmeniz için bu sorunun ortaya çıkmasına sebep veren neden veya nedenlerin ne olduğunun anlaşılması son derece önemlidir. Bu sorunun tanısının en doğru şekilde konulması, yaşanan problemin çözümlenebilir olması için önemlidir. Böyle bir sorunu yaşayan kişi için bu konu ile ilgili olarak aile hekimi ile ya da uzman bir ürolog ile görüşmek son derece rahatsızlık uyandıran bir durum olabilmektedir. Fakat bu sorunu yaşayan insan için bu yapmak çok büyük önem taşımaktadır. Bu sayede doktorunuzla birlikte yaşamakta olduğunuz soruna en uygun nitelikte olan tedavi yönteminin ne olduğuna karar vermeniz mümkün olacaktır. Böylece sertleşme sorununun tanısı konulması daha kolaylaşacaktır.

Sertleşme Sorununun Tedavisi

Cinsel sorunların pek çoğunun altında yatan sebep sertleşme kaynaklıdır. Erkeklerde görülen sertleşme sorunu için çeşitli tedavi yöntemleri de mevcuttur. Fakat tedavi için öncelikle doğru teşhisin konulması gerekir. Özellikle depresyona ya da anksiyeteye bağlı olarak ortaya çıkan bu sorunun çözümü için psikolojik destek almak gerekir. Fakat sertleşme sorunu birden fazla neden ile ortaya çıkabiliyor. Sağlık durumunda sorun olmayan erkekler bu problem ile uğraşıyorsa düzensiz beslenme ya da sigara gibi nedenler sıkıntıyı tetikliyor olabilir. Bunun yanı sıra ilaçlı tedavi de söz konusu olabilir. Krem ya da tablet ilaçlar özellikle kasların gevşeyerek kan akışının artmasına yardımcı olur. Son dönemlerde adından sıkça söz ettiren tedavi yöntemlerİ ESWT-şok dalga, PRP, kök hücre uygulamaları ve mutluluk aşısıdır tedavisidir.

ESWT-Şok Dalga

Her yaştan birçok erkeğin problemi olarak ortaya çıkan sertleşme sorunları günümüzde çeşitli tıbbi yöntemlerle çözülebiliyor. Bunlardan biri olan şok dalga tedavisinin büyük oranda veya tam olarak problemi ortadan kaldırdığı tespit edilmiştir. Daha önce böbrek taşlarının kırılmasında kullanılan şok dalga tedavisi sertleşme sorunları için de etkili bir yöntem olarak tıp literatürüne girmiştir. Şok dalgaları ESL cihazıyla seanslar halinde verilir. Her hastaya yapılması gereken şok dalga tedavisi süresi farklıdır. Tedavi sırasında bölgeye odaklanan düşük yoğunluklu dalgalar ESL cihazı ile verilir. Dalgalar, aralarında kısa aralıklarının olduğu zaman dilimlerinde uygulanır. Yükseltilmiş yoğunluklu şok dalgaları ise böbrek taşlarını kırmak için kullanılan bir tıp yöntemidir. Düşük yoğunluklu dalgalar hastanın neredeyse hissetmeyeceği dalga boylarıdır. Şok dalgaları sadece penis bölgesinde etkilidir. Diğer organ veya dokularla irtibatı yoktur. Hastalar işlem sırasında acı hissetmez. Sertleşme problemi yaşayan erkeklerin büyük çoğunluğu tedavi sırasında acı çekecekleri korkusu yaşarlar. Bu korkuyla tedaviyi ret eden hastaların sayısı da azımsanmayacak derecededir. Oysa düşük yoğunluklu şok dalga tedavisi ile hasta işlem sırasında acı duymaz. Ayrıca hastaya lokal veya genel anestezi yapılması da gerekmez. Bu tedavi yöntemi her hangi bir ilaç kullanılmadan yapıldığı için yan etkisi de yoktur. Hastanın hastanede yatmasına gerek kalmaz. Seansa gelen hasta kısa zaman içersinde tedavisi olur ve aynı gün günlük işlerini yapabilir. İlk seansta başarı sağlanmazsa birden fazla seans uygulanabilir. ESL cihazı ile yoğunluğu azaltılmış şok dalgaları penis içinde ufak çapta bir tahribat oluşturulur. Tedavi sonrası dokular ve damarlar kendini yenileyeceğinden sertleşme problemi de ortadan kalkar. Seans sayısı hastaya göre belirlenir. Problem ilerde tekrarlarsa şok dalga tedavisi yeniden uygulanabilir. Şok dalgaları ile sertleşme sorunu ortadan kalkan hastalar ek bir ilaca gerek kalmadan eski cinsel işlevlerini yeniden kazanır. Bu tedavi yöntemi son yıllarda sağladığı başarıyla giderek daha çok tercih edilmeye başlamıştır. Erken safhada başvurulduğunda başarı oranı daha fazladır.

PRP uygulaması

P-shot olarak da bilinen penise PRP tedavisinde kişinin kendi kanından alınan onarıcı ve yenileyici faktörlerin penise enjekte edilmesiyle bölgenin kendi kendini tamir etmesi hedeflenir. Organik nedenlere bağlı meydana gelen ereksiyon sorununda kılcal damarların tıkanması, apopitozis dediğimiz hücre ölümü, ölen hücrelerin yerine kollagen dokusunun artması ve fibrozis gelişimi ile penisin elastikiyetinin bozulur. Yani sertleşmeyi sağlayan kavernöz cisimlerin fonksiyon gören kılcal damarları azalır, düz kaslarının yerini sert fibrotik dokular alır. Böylece penisin sertleşmesi ve sertliğini sürdürebilme kabiliyeti bozulur. PRP’nin penisin sertleşmesini sağlayan kavernöz cisme enjekte edilmesi, sertleşmeyi sağlayacak yeni damar oluşumunu (anjiogenezis), dokuların yenilenmesini (rejenerasyon) ve gençleşmesini (rejuvenasyon) sağlar.Kanın içinden ayrıştırılan, tamir edici özelliğe sahip trombosilerin penis içine enjekte edilmesiyle, peniste bir tamir süreci kendiliğinden başlar. PRP tedavisinde peniste sertleşmeyi sağlayan süngerimsi dokulardaki hasarlı bölgelere enjekte edilen trombositler, bu dokulardaki esneklik kabiliyetinin tekrar kazanılmasını ve dokuların yeterince kanla dolmamasını başaracaktır. Hormonal veya psikolojik bir sorunu olmayan Erektil Disfonksiyonu yani ereksiyon sorunu yaşayan, penise yağ transferi yaptırmış ve sonuçlarını korumak isteyen, gerçekçi beklentilere sahip tüm erkekler yaptırabilir. Sertleşme sorununda PRP tedavisi toplam üç seans olacak şekilde iki günde bir yapılır. 3., 6. ve 12. Ayda tek doz olacak şekilde idame tedavi etkinliği artırır. Kan alma, ayrıştırma, PRP hazırlanması ve enjeksiyon 30 ila 45 dakika arasında sürmektedir.  Enjeksiyondan 5-10 dakika önce lokal etkili uyuşturucu kremler (lokal anestezik) kullanılarak enjeksiyon yapılması hastanın ağrı hissetmesini engeller. Tedavi gününde hasta günlük işlerini yapabilir ve ilişkiye de girebilir. PRP tedavisi, tedaviye başladıktan bir hafta sonra etki etmeye başlar ve maksimum etki göstermesi 3 ayı bulabilmektedir. Tedaviden görülen fayda kalıcı olmaktadır.

Kök hücre uygulamaları

Kök Hücre Uygulaması, genellikle “yağ dokusundan” gençleştirici hücrelerin çıkarılması ve daha sonra kök hücrelerin yağ hücrelerinden izole edilmesi ve bu kök hücrelerin hastaya yeniden enjekte edilmesi işlemidir. Kök hücreler, dokuyu rejenere ederken çok çeşitli özel hücre tiplerine çoğalabilmeleri bakımından benzersizdir. Yapılan klinik öncesi (deneysel- hayvanlar üzerinde) araştırmalarda, yağ dokusundan elde edilen kök hücrelerin penis içine enjekte edilmesinin sertleşme fonksiyonlarını düzelttiği bulunmuştur. Kök hücre tedavisi, özellikle diğer tedavilere yanıt vermeyen, sertleşme bozukluğu olan hastalar için uygulanabilir bir tedavi seçeneği olarak hızla gelişmektedir. Çok sayıda klinik öncesi veri, 4 yayınlanmış klinik çalışma ve devam eden birçok klinik çalışma ile hem doktorlar hem de hastalar bu ileri teknoloji tedaviyi benimsemeye başlamıştır.

Mutluluk Aşısı

Mutluluk aşısı olarak penise yapılan bu özel bileşim erektil disfonksiyon (iktidarsızlık) tedavisinde etkili bir ajan olarak 3 ilacın karışımından oluşan hasta için düşük maliyetli bir çözüm yöntemidir. Ağızdan alınan ilaçlardan fayda görmeyen ve yan etkileri nedeni ile kullanamayan hastalarda üstün başarı sağlayan ve yan etkileri daha az olan etkili bir tedavi yöntemidir. Tabletlere alternatif bu iğne 3 ilaç karışımını içerecek şekilde bir alternatif oluşturur; fentolamin, papaverin ve alprostadil.Oral tabletlerde gelen nitratlara, bazı beta blokerlere ve diğer yan etkilere hassas olan hastalar için Trimix gerçek bir çözümdür.Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılmış olan yaygın klinik çalışmalar sonucunda Intrakavernöz enjeksiyon (penis içine enjeksiyon) Amerikan Üroloji Derneği’ne göre, Erektil Disfonksiyon (iktidarsızlık-impotans) tedavisinde cerrahi olmayan tedavi yöntemleri arasındaki en etkili tedavi yöntemidir. Penise enjeksiyon, ağızdan alınan ilaçlardan farklı olarak 15 dakikadan daha az bir sürede otomatik olarak ereksiyonu tetikler. Bu enjeksiyon için uygun enjeksiyon bölgesi penisin alt yarısı (Penis kökü ile penis ortası arasında) boyunca saat 10:00 ya da  02:00 pozisyonunda bulunmaktadır. Doz doğru belirlenmez ise yetersiz ereksiyon ya da uzamış ereksiyon (priapizm) sorunları ile karşılaşılabilir.Bu nedenle hasta için en etkili enjeksiyon dozajı ancak uzman bir hekim tarafından tespit edilebilir.

Okumaya Devam Edin
deneme bonusu casino deneme bonusu veren siteler deneme bonusu veren siteler