Adalet Terazisi

Kaynayan Kazan; Kanunlarda Değişiklikler (!)

tarihinde

yayınlandı

Dinamik bir alan hukuk. Hele son günlerde hareketliliği uçlarda. Meclis tatile girmeden epey bir hareketliydi ve çok sayıda torba kanun diyeceğimiz nitelikte kanunlar kabul edildi. Bunun için kazan bayağı sıcak. Bu sebepten dolayı yazımın başlığını KAYNAYAN KAZAN koydum. Çünkü kanun çıkarmakla iş bitmiyor, bakalım etkisi ne olacak? 

Bu ayki yazımda sizlere Tüketici Davalarında Arabuluculuk zorunluluğu ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu’ndaki bazı değişikliklerden bahsedeceğim. 

Çoklu Baroyu niye öne alıp yazmadınız diye sorduğunuzu düşünebiliyorum. Onun için de hazırlığım devam ediyor. Ama süreç devam ettiğinde bir sonraki aylarda detaylı bir yazı dizisi ile karşınızda olacağım.

Hukuk hayatımıza yeni girdiğini söyleyebiliriz. Önceden beri birtakım bilgiler biliyorduk. Ancak hukuki anlamda bir müessese olarak karşımıza çıktığımızda kendisine hızla alıştık. Arabuluculuktan bahsediyorum. İlk olarak İş Hukukunda, işçilik alacaklarında kendisini gösterdi. Sonrasında karşımıza ticari alacaklarda çıktı. Şimdi de tüketici uyuşmazlıklarında Arabuluculuk şartı getirildi. 

28/07/2020 tarihinde yürürlüğe giren Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile arabuluculuk uygulaması tüketici uyuşmazlıklarında da dava şartı haline geldi.

Tüketici hakem heyetlerinin görev alanı dışında doğrudan tüketici mahkemelerine açılan davalar zorunlu zorunlu arabuluculuk kapsamına alınarak uyuşmazlıkların kısa sürede sonuçlanması hedeflenmektedir. Bu hedefe ne derece ulaşabileceğiz. Zaman içerisinde göreceğiz. 

Önemli bir konu da şu; TÜKETİCİ UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK SÜRECİ TÜKETİCİLER AÇISINDAN ÜCRETSİZ OLACAK. 

Tüketicinin ödemesi gereken arabuluculuk ücreti, arabuluculuk sürecinin anlaşma veya anlaşmama ile sonuçlanmasından bağımsız olarak ADALET BAKANLIĞI bütçesinden karşılanacak.

Diğer arabuluculuk görüşmelerinden farklı olarak tüketici davalarına ilişkin arabuluculukta bu şartın gelmesi hukuki anlamda tüketiciyi rahatlatacağı benziyor. 

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

HUKUK MUHAKEMELERİ KANUNUNDAKİ DEĞİŞİKLİKLER

Önemli bir kanun. Şimdi diyeceksiniz ki hangisi önemsiz ki! 

Haklısınız.

Ancak Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Özel Hukuk diye tabir ettiğimiz, hayatımızın tamamına sirayet etmiş hukuk dallarının (aile hukuku, iş hukuku, tüketici hukuku vb.) toplandığı bir müessesedir. Bu yüzden diğerlerine nazaran önem arz ediyor.

7251 sayılı Kanun ile, hukuk yargılamalarının daha etkin ve verimli bir şekilde yürütülebilmesi, makul sürede sonuçlandırılması ve yargısal işleyişin hızlandırılmasını amaçlıyor. 

Neler oldu? 

Buyurun bakalım..

  • E- duruşma sistemi kuruldu ve alt yapısı daha da güçlendirildi. Yakın zamanda duruşmaların da artık mahkeme salonlarının dışında sistem üzerinden yapıldığına da şahit olacağız. Aslında yapılmaya başlanmıştı. Fakat biraz zorunluluk gibi görünüyordu. Fakat bu kanun düzenlemesi ile daha da işlerlik kazanacaktır. 
  • Yargılamaların tebligat sorunundan kaynaklı uzamalarının önüne geçildi. Sözlü yargılama ve hüküm duruşması için zorunlu olan tebligat, tahkikat aşamasına çekilerek yargılamanın uzaması önlenmek amaçlandı. Bakalım adli yıl başladığında ne denli etkisi olacak, ayrı bir yazı ile değerlendirilmesini de yaparız.
  • Sigorta tazminat alacaklarının takibi kişinin kendisi veya avukatı tarafından yapılabilir hale geldi. Bu düzenlemeyle hukuki işlem güvenliğinin sağlanması ve hak sahiplerinin korunması anacıyla sigorta tazminat alacaklarının takibini yapılabilecek kişiler belirlendi. Artık ehil olmayan kişiler sigorta tazminat alacağı takip ederek vatandaşı mağdur edemeyecekler. Hasar danışmanlık şirketlerinin ortadan kaldırmaya yönelik yapılan bu düzenlemeyi yerinde buluyor. Vatandaşlar için hak kaybına veya zarara yol açacak işlemler daha güvenilir hale gelmiş oldu.
  • Engelli vatandaşlarımızın senet niteliğinde belge düzenleyebilmeleri kolaylaştırıldı. Engelli vatandaşlarımızın parmak izi veya işareti ile oluşturduğu belgenin noter tarafından masrafsız bir şekilde onaylanması ile senet niteliğinde belge oluşmuş olacak.

Çok sayıda kanun maddesinden ilk etapta vatandaşlarımızın işine yarayacak bilgilerin derli toplu olmasını istedim. Bu ayki adalet terazisini mevzuat değişikliklerine ayırdık. Umarım faydalı olmuştur. Tatilde olanlar için ise hap niteliğinde olmasını arzu ettim. Saygılarımla…

Copyright © 2019 Eskişehir Objektif, powered by WordPress. made by BMCW